Makuch rzepakowy w żywieniu trzody chlewnej

Hodowla trzody chlewnej

Konsumenci mięsa coraz większą uwagę zwracają na jego jakość i cenę. Skłania to hodowców do wprowadzania zmian w gospodarstwie oraz do szukania tańszych alternatyw, bez utraty wysokiej jakości mięsa. Konsumenci oczekują zarówno wysokiej jakości wyrobów, jak i dbania o odpowiednie warunki hodowli zwierząt. Hodowcy muszą więc jak najbardziej maksymalizować dobrostan trzody chlewnej przy jednoczesnym zminimalizowaniu wykorzystywania antybiotyków i innych złych składników. Należy pamiętać, że tylko poprzez dbanie o zwierzęta możemy uchronić się przed chorobami, które dla hodowcy są bardzo kosztowne i często sprawiają, że produkcja przestaje przynosić zyski. Odpowiednia higiena oraz stosowanie dobrej jakości pasz to klucz do sukcesu.
W obecnych czasach produkcja trzody chlewnej jest coraz mniej opłacalna. Z tego względu niezwykle ważne jest, by poszukać taniego, ale i bezpiecznego źródła tak cennego dla zwierząt białka. Jednym z dobrych i tanich źródeł tego składnika jest na przykład makuch rzepakowy.

Tanie i bezpieczne źródło białka dla trzody chlewnej

Makuch rzepakowy powstaje po głębokim wytłoczeniu oleju z rzepaku, a konkretnie z jego nasion. Olej tłoczy się z nasion rzepaku specjalnymi prasami o różnej sile zgniatania. Dlatego też makuch może mieć zróżnicowaną zawartość oleju. Pasza ta to cenne źródło białka i energii, które stosuje się w żywieniu nie tylko trzody chlewnej, ale również drobiu, owiec czy ryb. Zawiera dużą ilość białka, które bogate jest w aminokwasy siarkowe (metioninę oraz cystynę). Makuch z rzepaku posiada również sporą zawartość tłuszczu, co sprawia, że jest dobrym dodatkiem do pasz energetycznych.

Wady paszy zawierającej makuch z rzepaku

Jak każdy składnik również makuch z rzepaku ma swoje wady. Posiada on bowiem dużą zawartość włókna, które pogarsza przyswajalność składników odżywczych. Jest to również pasza, która nie pachnie zbyt dobrze. Z tego względu makuch może być niechętnie spożywany przez świnie. Kilka firm w Polsce, aby poprawić walory pasz z makuchem rzepakowym poddaje makuch procesowi ekstruzji. W wyniku tego procesu makuch poddawany jest oddziaływaniu wysokiej temperatury, wysokiemu ciśnieniu oraz siłom tarcia. Ekstruzja pozytywnie wpływa na smak i zapach paszy, dzięki czemu świnie chętniej ją zjadają. Proces ten korzystnie wpływa również na bezpieczeństwo pasz. Pod wpływem działania wysokiej temperatury giną patogeny chorobotwórcze takie jak grzyby pleśniowe czy bakterie.
Makuch rzepakowy stosowany jest głównie przez hodowców trzody chlewnej. Dla tych zwierząt jest to zwykle podstawowa pasza białkowa. Warto jednak pamiętać, że składnik ten nie nadaje się do żywienia prosiąt. Można nim karmić tylko starsze zwierzęta. Jest to jednak składnik dużo tańszy niż jego odpowiedniki. Z tego też względu jest często wybierany. Warto jednak postawić na nieco droższy niż tradycyjny makuch ekstrudowany. Jest on o wiele bardziej bezpieczniejszy oraz ma więcej składników odżywczych tak cennych w żywieniu zwierząt hodowlanych.

Możesz również polubić…