Zalety pieczywa z pełnego przemiału

Kanapki to najszybszy sposób na to, aby zjeść smaczne śniadanie czy kolację. Mogą być proste – tylko z szynką lub serem, albo też dowolnie urozmaicone – z sałatą, ogórkiem czy pomidorem. Wartość odżywcza kanapek to nie tylko kwestia dodatków ale także tego, co stanowi bazę tego posiłku. Chodzi tu o rodzaj pieczywa z jakiego przygotowywane są kanapki. Mogą być robione na bazie zwykłego białego chleba lub też przy wykorzystaniu produktów pełnoziarnistych. Która z tych opcji jest bardziej korzystna z punktu widzenia zdrowia człowieka?

Pieczywo pełnoziarniste opinie

Opinie ekspertów co do tego czy lepiej jeść pieczywo pełnoziarniste czy to wytwarzane z białej mąki są w zasadzie jednoznaczne. Pieczywo z mąki pełnoziarnistej jest zdrowsze, ponieważ zawiera więcej składników odżywczych. Czym się różni biały chleb od tego ciemnego? Kolor to nie jedyna różnica, w zasadzie jest ona najmniej istotna. O wiele ważniejszy jest skład poszczególnych produktów i to, jaki mają one wpływ na zdrowie człowieka.

Co znajduje się w pieczywie pełnoziarnistym?

Warto wiedzieć, że pieczywo pełnoziarniste pieczone jest z mąki pełnoziarnistej, czyli takiej, w której ziarna nie zostały oczyszczone. Dzięki temu taka mąka posiada dużą ilość błonnika, przeciwutleniaczy i wartościowych pierwiastków, do których zaliczyć można magnez oraz selen. Spożywając pieczywo z pełnego ziarna można ograniczyć ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy czy otyłości. Ponadto, pieczywo pełnoziarniste jest po prostu smaczne. Wspomaga także przemianę materii.

 

You may also like...