Dlaczego popcorn nie zalicza się do najzdrowszych przekąsek?

Trudno zaprzeczyć obiegowej opinii, która pojawia się wśród specjalistów od zdrowego żywienia, że popcorn tuczy. Faktycznie nie należy on do najlepszych przekąsek dla osób, które pragną zgubić zbędne kilogramy. Jednak czy jest to wina wyłącznie samego popcornu? Co tak naprawdę wchodzi w skład tak lubianej przekąski?

Popcorn – przygotowanie i skład

Popcorn to tak naprawdę prażone ziarna kukurydzy, które najpierw poddaje się działaniu wysokiej temperatury, a następnie napęcznia poprzez gwałtowne obniżenie ciśnienia. Powoduje to, że każde z nich pęka, przybierając znane nam wszystkim nieregularne formy.

Współczesne formy serwowania popcornu zakładają, że podaje się go z różnymi dodatkami, innymi dla poszczególnych stref kulturowych. W niektórych krajach zjada się go na słono, w innych na słodko. Faktem jest natomiast, że to wspomniane dodatki sprawiają, że popcorn jest tuczący, zwiększając jego wartość energetyczną kilkukrotnie, nawet do 500 kcal. Duży dodatek masła (lub innych tłuszczów), soli lub toffie, sprawiają, że dobroczynne dla zdrowia właściwości kukurydzy zdecydowanie tracą na znaczeniu.

 

You may also like...